hörselnsmirakel.blogg.se

Skriver om främst det som hänt och händer mig just nu. Min hörsel har varit en berg- och dalbana under nästan hela mitt liv och sedan Augusti 2014 har det ändrats totalt och kommer snart förhoppningsvis starta ett nytt kapitel i mitt liv.

3 månaderstankar

Kategori: Allmänt

Det var någon gång i början på augusti jag började märka att jag inte hörde som jag brukar. "Jäkla hörapparat som ska börja krångla precis mitt i semestern", tänkte jag och skickade in den på lagning. Det gick någon vecka och sen började jag inse att det nog var min hörsel som var problemet. Tanken att hörseln var på väg att ge upp fick mig att kallsvettas och känna någon sorts stress-ångest. Inte kan jag, för tredje gången, bli döv igen! Någon vecka senare uppe på hörcentralen och hörseln var borta, sa en audionom:
Du vet väl att det finns möjlighet till cochlea-implantat? Om du VILL.
-Cochlea-implantat... jag? Nej, hörseln kommer repa sig. Det har den gjort förut!
-Ja, du vet att det finns i alla fall, så det är bara att säga till.
Där tittade jag nog ut genom fönstret och funderade på om sensommarvädret skulle bli bättre... Direkt slog jag ifrån CI HELT. Och just när jag gick ut därifrån så tyckte jag att jag gjort rätt beslut som ska vänta. Men jag kände ändå innerst inne växte det i mig att det inte är möjligt att vänta och att jag måste ge mig en chans att höra FORT. Visst, hörseln skulle kunna komma tllbaka, som förr. Men skulle hörseln komma tillbaka, då kommer hörseln med största sannolikhet inte bli "lika bra" som innan. Hade jag ändå klarat att leva med den hörseln som hade blivit kvar så skulle vi hela tiden vara oroliga ifall hörseln "försvinner imorgon". Började skynda på hörcentralen i Västerås att jag vill bli kandidat för CI så fort som möjligt. Sen rullade tiden på snabbt. MYCKET snabbt. Jag har länge trott att det kunnat gå så fort med allt pga att jag haft tur. Men nu har jag förstått att hörselvården skyndade på processen eftersom att dom kände att jag var motiverad och att det inte fanns någon tvekan. Och likadant i Huddinge, där jag blev opererad. Normalt brukar det ta längre tid från första besöket till operation. Där blev det ett besök och sedan opererades jag ungefär månaden efter. Månaden efter operation kopplas ljudet på och jag kunde höra ovanligt bra redan från första dagen. Även där har jag tänkt att jag måste haft en sån himla tur att jag kan hör SÅ bra direkt. Även där handlar det faktiskt inte om BARA om tur. Handlar om flera olika faktorer. Som jag har fått det förklarat för mig, så handlar väldigt mycket om min inställning och att jag är motiverad till att verkligen VILJA höra bra. Och sedan den dagen då jag lämnade hörcentralen då jag blivit informerad om CI har en sorts inställning växt i mig, mer och mer för varje dag. "Får jag bara chansen att kunna höra något igen, så ska jag ta tillvara på den."
 
Nu har det gått över tre månader sedan ljudet slogs på. Tre månader som gett mig mer hörsel än jag någonsin vågat hoppas på.
- Jag lyssnar på musik varje dag och tycker det låter BRA
- Kan prata i telefonen och hänger med i samtalen till och med bättre än innan jag tappade hörseln
- Är inte helt beroende av läppläsning
 
Det känns helt otroligt att man kan göra ljud till elektiska signaler som hjärnan till ljud. Och det är ännu mer otroligt att dom ljuden som min hjärna tolkar kan låta så som jag hörde med hörapparat förut. Ljudet, som jag upplever det nu, låter väldigt väldigt likt som det gjorde förut. Nästan identiskt faktiskt. Att ljudkvalitén är så otroligt bra slår mig häpen nästan varje dag. Jag hade ju förväntat mig att det kunde låta robot-aktigt. Men jag kan inte höra något som ens liknar något robotljud.
 
13:e Mars hade jag 3 månaderkoll på Huddinge. Hörseltest och justering stod på agendan. Justeringen gick lika bra som det gjort tidigare. Handlar mest om justering av smådetaljer men som kan underlätta min vardag ännu lite mer. Hörseltestet som skulle göras slutade med att jag nästan lämnade audionomen lite sur. Ska förklara vad som hände: Hörseltestet går ut på att en röst säger från en högtalare en bit från mig "Nu hör du 'Boll'". Hör jag att ordet är "Boll" säger jag det, annars får jag chansa det jag tror att det sagts. Sen säger rösten ungefär 30-40 ord till. Efter testet hade jag en väldigt bra känsla att jag måste nästan hört alla ord rätt, kanske något enstaka fel. När jag kommer ut till henne så sitter audionomen överlycklig och säger att jag hört HELA 78% av alla ord och tycker att det är fantastiskt resultat efter 3 månader. "Jaha" sa jag och försökte klämma ur mig ett leénde. Innan testet hade jag inte förhoppningar på något visst resultat, jag var helt nollställd. Men jag hade tyckt hört så bra på testet att det borde varit 100%. Men bara någon minut efter vi åkt därifrån så var jag helnöjd att det visade så bra resultat. Sen känner jag att man inte kan hänga sig så mycket på resultatet är bra eller dåligt. Huvudsaken är att man fortsätter ha tålamod och ger sig chansen och INSE att det kan ännu bättre ju mer man hör med CI.
 
Vart detta kommer sluta kan ingen säga. Men jag vet att jag kan och kommer höra ännu mer. Bara tålamodet och viljan finns kvar och att jag ger det en chans. Och jag svär, den viljan har jag i ett järngrepp.
 
 
///Joel

KOMMENTARER:

 • Anonym säger:
  2015-05-27 | 18:03:07

  78% är bra. Hur får jag kontakt med dig? /Jonas (jonaspet@gmail.com)

 • Anonym säger:
  2015-05-27 | 18:03:08

  78% är bra. Hur får jag kontakt med dig? /Jonas (jonaspet@gmail.com)

  Svar: Du når mig på mail joelskold@hotmail.com eller 072-202 59 76! Hoppas det inte är försent. Hör av dig!
  hrselnsmirakel.blogg.se

Kommentera inlägget här: