hörselnsmirakel.blogg.se

Skriver om främst det som hänt och händer mig just nu. Min hörsel har varit en berg- och dalbana under nästan hela mitt liv och sedan Augusti 2014 har det ändrats totalt och kommer snart förhoppningsvis starta ett nytt kapitel i mitt liv.

Stunder jag aldrig kommer att glömma

Kategori: Allmänt

Ikväll är en kväll (sker ganska ofta vid den här tiden på året iofs) som vi i familjen gått och lagt oss tidigt. Jag känner mig ganska trött efter en hektisk dag, med jobb och en rolig (fast det var väldigt nervöst) sak jag fick göra idag. Det är verkligen inte något jag gör ofta, men skulle gärna göra det oftare om det fanns intresse.
 
Tidigare i höstas fick jag frågan av kuratorn på öra, näsa och hals-mottagningen här i Västerås, han som varit med i början av min resa till CI-operationen, om jag ville ställa upp och berätta om mina hörselupplevelser under mitt liv och främst berätta om CI tiden. CI-tiden som snart varat i ett år nu snart. Och det skulle jag berätta för personal på ÖNH-mottagningen här i Västerås centrallassaret. Jag tvekade inte en sekund. Svarade ja utan att ens tänka efter egentligen. Jag hade ju faktiskt erbjudit mig att jag kan ställa upp på såna saker. För några år sedan berättade jag om mina upplevelser för främst lärare i låg- och mellanstadieskolor här i Västmanlands kommun. Har känt att mina insatser varit uppskattade av de som lyssnat. Detta har gjort att jag känner mig trygg i att berätta.
 
MEN idag var jag riktigt nervös. Vet inte om det berodde på att det satt läkare och annan personal som jobbar på sjukhuset. Och jag tyckte (såklart) att jag gjorde en dålig insats. Det är så mycket jag vill och har tänkt berätta från början. Men när jag stod där och pratade så märkte jag att tiden inte kommer räcka till. Men efteråt fick jag höra att det var bra berättat och att dom fick känslan jag ville förmedla. Lyckan att få kunna höra igen. Såg att en del blev berörda. Och det var främst från personal på hörcentralen som känner mig. Som känt mig i många år. Det kom fram en som berättade att hon minns mig, när jag besökte henne på Västra sjukhuset (som det hette då) på Eriksborg här i Västerås. Då var jag 4 år. När jag var 4 år så hade det året innan konstaterats att jag hade tappat hörseln. Jag kände igen dig direkt, sa hon. Jag uppskattar att hon kom fram till mig. Betyder att jag på något vis satt något intryck. Och det var flera andra som ville byta några ord efteråt som jag träffat så många gånger under alla år och besök på hörcentralen. Men det kommer aldrig mer bli något sådant besök längre. Därför kändes det bra att jag fick komma och berätta. Få berätta att jag har ett bra liv med hörseln. Och jag hoppas att det kom fram att jag uppskattat all hjälp. Alla där har ALLTID hjälpt när jag behövt hjälp. "Ja, men det är vårat jobb" hör jag i huvudet att dom skulle svara på det. Klart det är så, MEN skillnaden att bara "göra sitt jobb" till få mig att minnas alla besök som roliga. Det är skillnad. Ett besök till hörcentralen brukade innebära att man ibland fick höra "Nu har din kruva gått ner lite". Klart att det var besvikelse av att höra en sån sak. Men personalen har alltid backat upp med att säga "hör av dig om det blir några problem" med ett leénde på läpparna. TACK!
 
Den här dagen då jag fick berätta om tiden med CI, har jag grävt i mina minnen och tankar och fick ett nytt perspektiv på saker. Innan jag tappade min sista kvarvarande hörsel (som jag ändå klarade av att leva ett "normalt" liv med) var tiden med min hörsel oviss. Hade aldrig valt ett liv att leva som hörselskadad. Att jag inte klarade av att höra som alla andra kompisar fick mig att känna mig utanför i vissa sammanhang. Jag visste att någon dag kommer jag inte klara av att höra med den lilla hörsel jag hade kvar. Den kommer ju alltid bli sämre, inte tvärtom. Jag brukade drömma mardrömmar om att jag blivit döv. Tankar att jag skulle bli döv och tvingas bära CI, dom tankarna flög låååångt iväg. CI såg konstigt ut och ljudet kan ju inte bli bra med sånt. När dövheten blev verklighet var det förstås en otrolig jobbig tid för mig och min familj. I början levde jag i förnekelse att min hörsel hade kapitulerat. Klart min hörsel skulle repa sig. Men sen har jag berättat tidigare om allt otroligt som hänt. Och idag kan jag ärligen säga: Jag känner mig mer trygg med mig själv med CI än någonsin tidigare i mitt liv. Och det har gett mig bättre självförtroende i mig som person. Känslan att ha CI är, för mig, bara positiv idag. Jag ska förklara varför. För det är jag som beslutade att göra CI, jag valde det själv. Jag gav mig chansen att kunna få hörsel tillbaka. Jag gav mig ini bomben på att jag skulle höra igen. Visste inte alls hur det skulle låta eller om jag ens skulle kunna uppfatta så mycket tal. Men jag hade inget att förlora. Bara att vinna. Jag vann. Hörsel får jag varje gång jag slår på apparaten. Och den kommer alltid finnas där, när jag vill ha den på (och det vill jag alltid). Och den där apparaten jag har på mig idag, som jag förut helt totaldissade och tyckte såg märklig (och tom lite skrämmande) ut. Det är ju ingen modegrej direkt. MEN! Den är jag STOLT att bära. Det är HÄFTIGT hur den fungerar. Till ytan är den egentligen inte så mycket för ögat, men när man vet vad den gör och vilken nytta den ger så blir den för mig en väldigt vacker ägodel. Det sägs ju att skönhet kommer inifrån?
 
Min dotter fyller 6 år om några timmar. 21:a november. Grattis Wilma! För 6 år sedan låg jag och sov på en sacco-säck på BB i Västerås. 13.57 föddes hon exakt på klockslaget. Ett minne som man aldrig kommer att glömma.
 
En annan sak,som jag aldrig kommer att glömma är när min hörsel försvann förra sensommaren,2014. Jag hade inte mycket hörsel kvar. Märkte att jag bara kan höra korta lätta meningar med läppläsning. Jag tog tillfället att säga till Wilma att jag älskar henne innan det är för sent. Hon svarade tillbaka "jag älskar dig". Efter det stängde jag av hörapparaten och lovade mig själv att aldrig glömma det hon sagt på just det sättet hon sa det på. Det kommer jag aldrig att glömma.
 
Marie ligger här i sängen och sover bredvid mig. Jag är så glad och stolt att jag har henne vid min sida. Trots att det även för henne varit kris i allt med min hörsel så har hon bara kört. Hela vägen ända in i kaklet - och lite till. Men lyckan som uppstod den 12 Januari i år när ljudet kopplades på och jag fick höra hennes röst igen. Jag fick se hennes vackra leénde när hon märkte att jag hörde vad hon hade sagt. Och när jag sa att jag kände igen hennes röst. Vi sa säkert hundra gånger den dagen att "det här är helt sjukt". Och känslan när vi låg i sängen samma kväll, höll varandra i handen, släckte lampan och kunde fortsätta prata (utan att ens behöva se och läsa läpparna) är obeskrivlig. Och när vi sedan sa godnatt och "jag älskar dig". Ja, då tog jag av mig CI:t och tänkte för mig själv att det här kommer jag aldrig glömma.
 
 
Bjuder på ett foto från september 2014 när jag inte hade mycket till hörsel kvar.
 
***
Joel

KOMMENTARER:

 • Anonym säger:
  2015-11-22 | 22:54:43

  Hade den stora förmån att få höra dig berätta om dig och dina erfarenheter i fredags. Helt fantastiskt! Den känslan du förmedlade var så ärlig och uppriktig. Dessutom det enastående mod du visade, att inför en stor församling främmande människor öppna upp och berätta om sitt liv... Helt otroligt!! Du är en förebild!! Tack för att du delade med dig!

  Svar: Tack för det du skriver och att du skriver. Glädjer oerhört att det var uppskattat. Skulle kunna göra om det hundra gånger. :-) Att dela med mig att mina erfarenheter är självklart för mig, om det kan leda till något bra och positivt.
  hrselnsmirakel.blogg.se

 • Anonym säger:
  2015-11-27 | 21:46:22

  Tack för din berättelse som du delade med oss förra fredagen. Det var både gripande och intressant. :-)

Kommentera inlägget här: